Mata Separuh Panda

oh! sudah malam ke? tidur la tidur la tidur la -.-

photo

#Tutorial - Cara Mengubah Size Gambar Mengikut Kesesuaian Blog

Okay, aku ingin memanfaatkan kegunaan blog ini untuk kegunaan orang ramai. Oleh itu, di dalam label #Tutorial ini aku akan berusaha untuk berkongsi apa sahaja ilmu samaada untuk blogger, dunia graphic, teknologi komputer, dan pelbagai lagi.

Pasti ada yang ingin tahu bagaimana cara untuk memaparkan gambar yang telah di post / upload kan besar mengikut kesesuaian blog masing masing contoh :

Gambar ini -

Sila ikut langkah langkah di bawah : Selamat Berblogger!

Lebar paparan gambar telah di ubah kepada 500px (width: 500px;) kerana maksimum size gambar di dalam template blog mataseparuhpanda adalah sesuai dengan angka itu.

Terdapat dua cara samaada menukar angka di 'width: 500px;' ataupun mengubah angka kepada peratus 'width=95%' untuk skala gambar di script html semasa sedang post.

1. Selepas meng'upload gambar - pergi ke 'Edit Html'
2. Cari script lebar gambar iaitu 'width: 259px;' - angka adalah terpulang kepada size gambar anda sendiri. Di sini 'width: 259px;' adalah kerana lebar gambar ini 259px.
3. Tukar angka kepada angka yang bersesuaian dengan template blog anda. Seperti di bawah, 'width: 259px;' telah ditukarkan kepada 'width: 500px;'.
4. Padamkan script ketinggian gambar kerana apa yang penting di dalam mengubah size gambar adalah mengenai kelebaran gambar tersebut. Padamkan 'height: 400px;'.
5. Selepas mengikut langkah langkah di atas. Kembali kepada 'Compose'
6. Done! Gambar telah menjadi besar mengikut kesesuaian template blog anda! 'Publish' untuk melihat result.
Selamat berblogger! Selamat pagi! Selamat berjaga di kala malam!

*Kepada sesiapa yang masih tidak berjaya dan ada persoalan sila bertanya / comment. Ilmu kongsi bersama.

1 comments:

Anonymous said...

Thanks!

Post a Comment

Related Posts

Followers

Follow by EmailPopular Posts

Blog Archive